dilluns, 22 de novembre del 2010

Vieni Via Con Me

Aquests dies s'està movent alguna cosa a Berlusconistán.
Des de fa 2 setmanes un nou fenòmen televisiu està convulsionant la audiència, els mitjans de comunicació i la classe política italiana.

Un programa: Vieni Via Con Me ("marxa amb mí"). RAI3 dilluns vespre.
Dos presentadors: Fabio Fazio (periodista mal dissimuladament d'esquerres) // Roberto Saviano (escriptor famós per "Gomorra" que viu sota protecció policial, amenaçat per la màfia)
Un esquema senzill: cada programa consta de "llistes" que van llegint els diferents convidats. Per exemple, llista de noms amb que es conèixen els homosexuals (maricón, puto, petaculs, nenaza, marica, marieta...). Així, llegits amb crudesa. O, seguint amb el mateix tema, llista de càstigs a que han estat sotmesos durant la història (tortura, cremats a la foguera, empresonats en làgers...). Tal qual. Llistes interminables, incòmodes, que et fan reflexionar tot i no contenir cap altra cosa (ni un verb, ni una conjunció).
A través dels llistats hom va agafant consciència de la línia editorial del programa: en contra de la homofòbia, pro-eutanàsia, anti-màfia, anti separatisme (del que practica la Lega Nord)...Bàsicament en contra de la que, ara per ara, és la ideologia (més o menys declarada) instal·lada en la cúpula del poder.
El programa, a més, compta amb 2 "editorials" per programa, a càrrec del brillant Saviano. Explica històries conegudes (la història de la màfia, la història d'un conegut personatge que va demanar la eutanàsia per la seva distròfia muscular,...) però des d'una òptica original, conmovent i reveladora.

Les reaccions van arribar fins i tot abans de l'estrena. Es va intentar censurar la aparició de Roberto Benigni amb raons econòmiques (els fa mooolta por aquest bufó irreverent, d'humor universal i caricatura precisa).
Ara, 2 programes després, les veus del Govern s'han deixat sentir sense dissimuls. "Que tanquin el programa o que ens hi deixin participar per dir la nostra".
Fazio i Saviano són llestos. Deixen participar a qui sigui (en aquest cas Roberto Maroni, ministre d'interior, xenòfob de la Lega Lombarda), però amb les condicions del programa. Avuï dilluns llegirà una de les famoses "llistes" (no sé quina voldrá llegir) al programa.

I aquí està la gràcia.

Després d'anys de TV al servei dels polítics, com a corretja de transimisió de la eterna i permanent campanya de "merchandising" (no se li pot dir d'altra manera) i rentat de cervell (en un païs on el Primer Ministre control·la de forma més o menys directe més del 70% de mitjans escrits i audiovisuals del païs), ara són els polítics els que estan al servei de Vieni Via con Me. Tots a còrrer i beneïr les regles de joc que imposen Fazio/Saviano. Sarà perqué dilluns passat van tenir 20.000.000 de telespectadors? Perqué Roberto Saviano s'ha guanyat l'etiqueta d "eroi sense taca" (un periodista que viu amb l'escorta, cada dia en un lloc diferent només per haber escrit un llibre... al 2010 i en plena Europa!!!), i el que diu s'assumeix com a veritat desinteressada?

Alguna cosa està camviant. Vin milions d'italians dediquen 2h de la seva vida a escoltar com se li diuen coses noves des de la "tele". A sentir noves veus. D'aquí a la reflexió hi ha un pas. No importa quina opinió final en treguin. Com a mínim hauran fet l'esforç de plantejar-se que una altra TV és possible (i qui sap si un altre païs?).

Via via...
vieni via di qui
niente piu' ti lega a questi luoghi
neanche questi fiori azzurri
via via...
neanche questo tempo grigio
pieno di musiche
e di uomini che ti son piaciuti
It's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
good luck my baby
it's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
i dream of you...
Via via...
vieni via con me
entri in questo amore buio
non perderti per niente al mondo
via via...
non perderti per niente al mondo
lo spettacolo d'arte varia
di un'innamorato di te
It's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
good luck my baby
it's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
i dream of you...
Via via...
vieni via con me
entri in questo amore buio
pieno di uomini
via via...
entra e fatti un bagno caldo
c'è un accappatoio azzurro
fuori piove, è un mondo freddo
It's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
good luck my baby
it's wonderful
it's wonderful
it's wonderful
i dream of you...